– Vi ser på overgripere som monstre. Men vi må endre måten vi ser på både dem, voldtekt og seksuell vold, som et sosialt fenomen som har mye å gjøre med kjønnsroller i samfunnet.

Det sier professor i kjønnsstudier Gyða Margrét Pétursdóttir ved det offentlige universitetet på Island. Hun mener at voldtekt og seksuell mishandling er relativt forståelig når man ser på de ulike signalene vi sender jenter og gutter; jenter blir opplært til å være forsiktige, mens menn blir opplært til å være aggressive. 

Hva må til i verdens mest likestilte land for å forebygge og endre holdninger om voldtekt og trakassering? I siste episode av serien «Likestilt og voldtatt» undersøker vi effektene av det som har vært en såkalt feministisk revolusjon på Island det siste året. Mange islandske kvinner har stått frem og fortalt grusomme historier om hvordan de har blitt voldtatt eller seksuelt trakassert. Mange har til og med navngitt overgriperne sine. Men har revolusjonen hatt noen effekt?

Dokumentarist: Kristine Hoff. Lydmiks: Daniel Daatland.
Sendt i Kulturhuset på NRK P2 23.03.2016.