Redaktøren anbefaler pod på NRK P13

Redaktøren anbefaler pod på NRK P13

Desp etter en ny podkast? 

Vår redaktør Peter Daatland navigerer deg gjennom en jevnt voksende og stadig modnere podkastfauna. Hos selveste Shaun på NRK P13 hver onsdag i høst. 

Lista oppdateres jevnlig.


SMS-ANMELDELSE: S-TOWN

SMS-ANMELDELSE: S-TOWN

– DE VAKRESTE HISTORIENE ER IKKE ALLTID DE SOM FØRER DEG RETT FRAM. VI BREKKER NED DET SKITTENREALISTISKE EPOSET S-TOWN PÅ SMS.

Hva: S-Town kap. 1-7. Sluppet i sin helhet 28. mars
Hvem: Serial Productions. Podkastkjendiser som Ira Glass (This American Life), Sarah Koenig (Serial) og Starlee Kine (tidl. Mystery Show) i redaksjonen
Sjanger: Dokumentarpodkastserie
Finansiering: Sponset av Blue Apron, Squarespace
Lytt: stownpodcast.org / iTunes

Første sesong av true crime-podkasten Serial er muligens grunnen til at du overhodet leser dette. Eller, rettere sagt, grunnen til at vi skriver dette. Serial kom ut fra flaggskipet This American Life, og med 240 millioner nedlastninger av S1 og S2 (ifølge produsent og medskaper Julie Snyder i podkasten Speaking With... desember 2016) har Serial blitt den største kjempen av alle. S-Town er en samproduksjon mellom de to gigantene, bygget på opptak fra This American Life-produsent Brian Reed.

Den følgende chatten er mellom Peter Daatland, redaktør for Frekvens, og Ragnhild Fjellro, som holder på med doktorgrad om intimitet i podkast ved Institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo.

1.jpg
13.jpg
27.jpg

Vårt andre leveår

Vårt andre leveår

FØRSTEUTKAST: Høsten 2013 skriblet dokumentarist Kristian Bålsrød ned dette i Paint. Nå fyller kollektivet to år.

FØRSTEUTKASTHøsten 2013 skriblet dokumentarist Kristian Bålsrød ned dette i Paint. Nå fyller kollektivet to år.

15. februar 2017 markerte vi toårsdagen i våre lokaler i Maridalsveien 3. Trass i alderen har vi det siste året vært gjennom tenårene, og går voksenlivet i møtet med en stødig selvfølelse.

FØDSELSDAG: Olav Friisberg (f.v.), redaktør Peter Daatland og dokumentarist Lars Kristian Øverland markerer åpningen på vårt tredje leveår.

FØDSELSDAG: Olav Friisberg (f.v.), redaktør Peter Daatland og dokumentarist Lars Kristian Øverland markerer åpningen på vårt tredje leveår.

Vi har produsert 13 podkaster for NRK P2 og P3, med Salongen og P3 Dokumentar som nye innslag i katalogen – i tillegg til redaksjonene Kulturhuset og Ekko. Dokumentarist Sofia Bagges nyeste serie «Nyanser av stillhet» for Salongen viser gledelig modenhet – hør alle fem episodene som podkast eller her på hjemmesiden vår.

NYANSER AV STILLHET: Alle mennesker har et forhold til stillhet, men hvordan påvirker den oss?

NYANSER AV STILLHET: Alle mennesker har et forhold til stillhet, men hvordan påvirker den oss?

Vi har byttet lokaler! Med tungt hjerte har vi forlatt våre venner Fanfare i Bjerregaardsgate til fordel for et helt eget krypinn i Maridalsveien 3, midt i Oslo. Lokalet rommer dokumentarister som dedikerer minimum 60% av sin tid til Frekvens, og podkastkollektivet har på samme tid blitt rendyrket som oslobasert. Lavere antall, men større og mer konsentrert kapasitet.

MEMORIES: Vårdagen 2014 da Fanfare-redaktør Synne Øverland Knudsen og Frekvens-redaktør Peter Daatland vandret inn i Bjerregaardsgate 5 og umiddelbart brøt ut i en slags seiersdans.

MEMORIES: Vårdagen 2014 da Fanfare-redaktør Synne Øverland Knudsen og Frekvens-redaktør Peter Daatland vandret inn i Bjerregaardsgate 5 og umiddelbart brøt ut i en slags seiersdans.

Oslo Radiobio har levd som aldri før! Siden Frekvens' ettårsdag har vi invitert deg inn i mørket for å gi deg de beste lydhistoriene hele seks ganger. På Dokumentarfilmfestivalen i Volda, under Volumfestivalen i Elverum, samt fire forestillinger på hjemmebane hos Cinemateket. Der har vi feiret kvinnedagen, servert deg det beste fra den uavhengige norske podkastfaunaen, hatt staselig besøk av danske Third Ear, samt avviklet live-podkast med rapperne Oral Bee og Mr. Pimp-Lotion. Attpåtil holdt vi førpremiere på de nevnte danske superstjernenes siste episode av høstens store podkastthriller «Kvinden med den tunge kuffert» (lytt her). Vårt andre år var virkelig et godt live-år, og ble rundet av med den henslengte rapperen Emile the Dukes opptreden med live-illustratør Frederikke Becher under Oslo Podfest på Ingensteds (video under). Med introverte samlyttinger og performative opptredener vil vi gi enda flere historier den scenen de fortjener i året som kommer.

SPOILER: Årets første Oslo Radiobio-forestilling er spikra, lørdag 10. juni under DOK:17 i Fredrikstad.

Mer stjerner i øynene tripper vi etter å gå i gang med vårt tredje leveår. Til sist, en bonus til deg som har lest helt hit. Vår nye kjenningsmelodi, komponert av danske Anna Lidell:

Og du, mens du venter på flere podder: Sjekk ut våre beste podkasttips her.

PODKASTANMELDELSE: SKUDDET PÅ TOFTØY

PODKASTANMELDELSE: SKUDDET PÅ TOFTØY

skuddetpaatoftoy

Cowboyer i amfetaminrus legger fra kai i velfortalt krimgåte.


Hva: Skuddet på Toftøy, ep. 1-4 av 6. Slippes på torsdager
Hvem: Produsert for A-magasinet av Sindre Leganger
SjangerTrue crime
Finansiering: Sponset av Storytel
Lytt: Aftenposten / iTunes

 

2. juli 2013. Fra en bukt på Tjøme er båten Toftøy på vei innover Oslofjorden. Ombord er fire personer og en hund. Under dekk ligger narkotika, dynamitt og en avsagd hagle. Det skal bli Toftøys siste tur.

Et skudd blir avfyrt ombord, men hvem skyter? Det er et mysterium, og forklaringene er motstridende. Forteller Sindre Leganger skaper umiddelbart et rom for lytterens egne refleksjoner ved å påpeke at en eller flere personer lyver. Hvis de ikke simpelthen husker feil. Det virker lite sannsynlig, selv i amfetaminrus. Men slik settes altså lytteren i gang med spekulasjoner, parallelt med at nyansene brettes ut i hodetelefonene. Hvem snakker egentlig sant?

Historien gjenfortelles i nåtid fra ulike vinkler, fra den tidligere eieren av Toftøy til politimennene som steg ombord den skjebnetunge sommerdagen, via samtlige som var ombord da lastebåten la fra kai på Tjøme. En sentral politimann ønsket ikke å delta – han erstattes av sitt skrevne ord i en politirapport.

Med sin prisvinnende bakgrunn fra Radiodokumentaren i NRK P2, samt krimpodkasten Uløst (VG + Rubicon, 2015), har Leganger markert seg som en av våre fremste dokumentarister. Høstens engelskspråklige variant av radiodokumentaren «Soldatens hjerte» hos den definerende amerikanske podkasten Love + Radio, samt et radioessay hos BBC, har dessuten gjort Leganger til en verdifull eksportvare.

I «Skuddet på Toftøy» viderefører Leganger en velkjent, men frisk og personlig stil. I motsetning til den overveldende majoriteten i norsk podkastfauna gjør dokumentaristen sine opptak utenfor studio –  hans teft for gode historier fortjener ros – og balanserer en vennlig fortellerstemme med et beskrivende og bilderikt språk.

Leganger står støtt på egne frilanserbein med et modent og moderne uttrykk. Gjenfortellingen er gripende, takket være Legangers evne til å forene NRKs stolte dokumentartradisjon med den innovative podkastfaunaens muntlige sjargong og lekenhet. Hans Kristen Hyrve, komponisten bak temamusikken til nevnte Uløst, leder også denne gang assosiasjonene til cowboyer på hesteryggen over tørre savanner – nå med merkbart større hell. Det smakfulle lydsporet underbygger de haltende karakterene i begivenhetenes søkelys på lekent, men respektfullt vis.

I en tid hvor spørsmålet om hvem som skal betale for podkastproduksjon dras opp måned etter måned, byr «Skuddet på Toftøy» på nok et tilfredsstillende element. God historiefortelling blandes elegant med kommersiell tankegang: Sponsor Storytel slippes til på organisk vis, mens oppdragsgiver Aftenposten lokker med umiddelbar tilgang på hele podkastserien for nye og gamle abonnenter.

De slepende stemmene i karakterdramaet vitner om et levd liv. Det er fristende å ønske seg at dokumentaristen hadde dvelt ved omveier hos sine rike karakterer, men effektiv framdrift prioriteres. Serien bygges opp rundt spørsmålet om hvem som skjøt, men står det nok på spill? Til og med episode tre sammenfaller vitneforklaringene på alle vesentlige punkter, og av den grunn dupper spenningen.

Episode fire kontrer imidlertid sannheten vi inntil da har fått servert – trass i at lytteren har blitt ettertrykkelig oppfordret til å holde seg kritisk – og med dette våkner skyldsspørsmålet for alvor til live igjen.

Den forløsende sisteetappen er ofte et frustrerende element ved true crime-sjangeren: Risikoen for et antiklimaks er stor. Dessverre er nemlig regelen for ellers velproduserte, journalistisk solide podkastserier som Serial og nevnte Uløst – med In the Dark og HBO-serien The Jinx som hederlige unntak – at skyldsspørsmålet ikke blir besvart. Kraften i denne gåten er imidlertid så magnetisk at jeg håper på det umulige til siste slutt: Hvem i svarte var det som skjøt?

8/10

Peter Daatland, redaktør Frekvens
peter@radiofrekvens.com

Vårt første leveår

FØRSTEUTKAST: Høsten 2013 skriblet dokumentarist Kristian Bålsrød ned dette i Paint. Nå fyller kollektivet ett år.

FØRSTEUTKAST: Høsten 2013 skriblet dokumentarist Kristian Bålsrød ned dette i Paint. Nå fyller kollektivet ett år.

Frekvens fyller sitt første år som profesjonell talentfabrikk. Tida går som kjent kun framover, men vi unner oss likevel et tilbakeblikk.

1) Vi har produsert 21 podkaster, hvorav 15 har blitt sendt på NRK P2. Har du en favoritt?

KUNSTERØKONOMI: Serien «Hva lever du av?» medførte at kulturminister Thorhild Widvey (t.h.) måtte svare for seg i Kulturhuset NRK P2. Foto: NRK P2.

KUNSTERØKONOMI: Serien «Hva lever du av?» medførte at kulturminister Thorhild Widvey (t.h.) måtte svare for seg i Kulturhuset NRK P2. Foto: NRK P2.

2) Radio på kino! Vi har startet opp Oslo Radiobio med Rubicon, NRK P3 Dokumentar og Radiodokumentaren. Tredje forestilling avholdes på Cinemateket i Oslo 8. mars.

SAKRALT: #1 ble holdt i St. Edmunds Church. Oslo Radiobio huses nå av Cinemateket i Oslo, og kan være på vei til å bli en månedlig seanse. Foto: Øyvind Aukrust.

SAKRALT: #1 ble holdt i St. Edmunds Church. Oslo Radiobio huses nå av Cinemateket i Oslo, og kan være på vei til å bli en månedlig seanse. Foto: Øyvind Aukrust.

3) Et hjem. Med økonomisk hjelp fra Fritt Ord har vi flyttet inn på St. Hanshaugen.

INNFLYTNINGSFEST: På sensommeren holdt vi gatefest for å varme opp det nye lokalet. Foto: Privat.

INNFLYTNINGSFEST: På sensommeren holdt vi gatefest for å varme opp det nye lokalet. Foto: Privat.

4) Vi har bygget et mini-studio. Takket være dere!

FOLKEFINANSIERING: Lokalaviser landet rundt lot seg fascinere av at vi samlet inn fem lapper til mini-studio. Skjermdump: Sogn Avis/NTB.

FOLKEFINANSIERING: Lokalaviser landet rundt lot seg fascinere av at vi samlet inn fem lapper til mini-studio. Skjermdump: Sogn Avis/NTB.

5) Vi har utviklet radiotalenter. Og det skal vi fortsette med.

TALENT: Dokumentarist Andrea Thiis-Evensen (f. 1996) kom inn i russebuksa, og debuterte med «Verre enn først antatt» på NRK P2 et halvår senere. Foto: Privat.

TALENT: Dokumentarist Andrea Thiis-Evensen (f. 1996) kom inn i russebuksa, og debuterte med «Verre enn først antatt» på NRK P2 et halvår senere. Foto: Privat.

Har vi virkelig kun eksistert i et år?

Ja. 15. februar 2015 slapp vi tre podkaster ut i iTunes, markert med en lanseringsfest på Deichmanske bibliotek Grünerløkka dagen før.

LANSERING: Pikslene antyder at dette er et tiår siden, og i blant føles det også slik. Foto: Privat.

LANSERING: Pikslene antyder at dette er et tiår siden, og i blant føles det også slik. Foto: Privat.

Vi har produsert 8 timer, 27 minutter og 52 sekunder med kvalitet. I året som kommer skal vi produsere enda mer, men hvert minutt og sekund skal forbli veloverveid. Det fortjener du.